Hlavné menu UJS

Nový výberový predmet – „Biologické základy stresu, zvyšovanie efektívnosti

V letnom semestri akademického roka 2016/17 UJS rozšírila ponuku výberových predmetov typu C o nový predmet s názvom „Biologické základy stresu, zvyšovanie efektívnosti“. Predmet nadväzuje na podujatia organizované pri príležitosti 110. výročia narodenia Jána Selyeho, svetoznámeho vedca, zakladateľa teórie stresu.
 
"Náš boj so stresom je oveľa efektívnejšií, ak poznáme jeho vplyv na náš organizmus a tie procesy, ktoré sa pri tom odohrávajú v našom organizme. V súlade s týmito poznatkami vieme nájsť riešenie pre elimináciu dlhotrvajúceho stresu a jeho negatívnych vplyvov na náš organizmus a tým na zvýšenie našej úspešnosti." Toto boli úvodné slová prednášajúceho, Jánosa Filakovszkého.
 
Kurz otvoril pán Lévai Attila, dekan Fakulty reformovanej teológie. V uvítacej reči vyzdvihol, že otvorenie kurzu vhodne dopĺňa jubilejné akcie školy na počesť 110. výročia narodenia Selye Jánosa, ako napríklad stála výstava János Selye: Základy stresu (http://www.ujs.sk/hu/hirarchivum/5953-selye-janos-szueletese-110-evfordulojanak-uennepe-a-sje-en.htmlhttp://www.ujs.sk/hu/kapcsolat/selye-janos-kiallitas.html) a vedecké sympózium k otvoreniu výstavy (http://www.ujs.sk/hu/kapcsolat/selye-janos-kiallitas.html). Medzi podujatia Komárňanských Univerzitných dní začiatkom apríla sa zaradia aj podujatia s tematikou stresu a koncom júna sa uskutoční Letná škola stresu (http://www.ujs.sk/hu/hirarchivum/5999-summer-school-on-stress-june-26-30-2017-j-selye-university.htmlwww.stresseducation.org).
 
Dekan uviedol, že Univerzita hrá významnú úlohu pri zvyšovaní povedomia o práci a posolstve J. Selyeho. Hlavným cieľom Univerzity je poskytnúť také konkurencieschopné vzdelávanie, podporujúce popri základných vedomostiach aj ďalšie zručnosti a schopnosti študentov, ktoré zvýšia ich úspešnosť nielen počas štúdia, ale aj v ďalšom živote.
 
Prednášajúcimi budú aj profesori Szabó Sándor a Somogyi Árpád, bývalí doktorandi a spolupracovníci J. Selyeho, ďalej Szabó Katalin, hlavná muzeulogička Semmelweis Múzea a ďalší lekári a odborníci: Molnár Ferenc, Gálffy Balázs, Strédl Terézia, Vendégh Lejla.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem