Hlavné menu UJS

Memorandum o spolupráci medzi UJS a UPN

Ústav pamäti národa a Univerzita J. Selyeho podpísali dňa 2. 6. 2023 dohodu o vzájomnej spolupráci. Obsahom spolupráce je vedecké bádanie nedávnej minulosti a lepšie spoznanie a hodnotenie udalostí 20. storočia.
Prostredníctvom memoranda, ktoré podpísal rektor UJS György Juhász a predseda UPN Jerguš Sivoš, sa otvárajú dvere archívu UPN pred výskumnými pracovníkmi UJS. Podľa memoranda bude mať UJS priestor na spoločné vedecké konferencie, na spoločné organizovanie aktivít a osvetových podujatí, na odborné konzultácie pri spracovaní seminárnych, bakalárskych, diplomových a dizertačných prác, na spoločné publikácie a spoločné projekty, ale aj na odborné stáže študentov v ÚPN.
Na Katedre historických vied Reformovanej teologickej fakulty a na Katedre histórie Pedagogickej fakulty UJS sa aktívne zaoberajú našou nedávnou aj dávnejšou históriou. Zvlášť sa venujú histórii kresťanských cirkví na Slovensku a minulosti maďarskej komunity na Slovensku.
„Kolegovia z teologickej fakulty sú pripravení na to, aby začali práce na výskumu nielen v súvislosti s históriou Reformovanej kresťanskej cirkvi na Slovensku - čo by bolo na základe zamerania fakulty prirodzené -, ale chcú sa venovať aj ostatným kresťanským cirkvám a náboženským spoločnostiam, ktoré boli v blízkej minulosti späté s maďarskou komunitou na Slovensku. Počas vedeckovýskumnej činnosti sa budú zaoberať aj s príbehmi kňazov, farárov, duchovných a zborov jednotlivých maďarských farností na Slovensku. Pre túto náročnú prácu plánujeme vytvoriť na fakulte „Výskumný ústav cirkevných dejín 20. storočia“.” – uviedol rektor György Juhász.
Pri príležitosti podpisu memoranda zavítal na akademickú pôdu našej univerzity aj splnomocnenec vlády László Bukovszky.

Táto webová stránka používa súbory cookie na zlepšenie používateľskej skúsenosti a zabezpečenie svojho efektívneho fungovania. Používaním tohto webu súhlasíte s uchovávaním cookies.

  
spam vedelem